Owoce egzotyczne, które kiedyś były dla nas niedostępne, dzisiaj wypełniają półki supermarketów. Transportowane jeszcze w stanie pół-surowym przemierzają pół globu zamarznięte. Jednym z regionów, który...
Czytaj dalej
Do ich spożywania namawiają producenci bakalii i suszonych owoców. Są większe i bardziej zielone od pozostałych odmian pistacji. W dodatku maja rozchylone skorupki, które ułatwiają ich wyłuskiwanie. W ...
Czytaj dalej
Już nie tylko konfitury z żurawiny, ser camembert z żurawiną, ale także soki i całe serie naturalnych kosmetyków - świat odkrywa zalety żurawiny. Te krzewinkę bardzo łatwo jest wyhodować w polskich war...
Czytaj dalej
Oto przepis na owocujące przez wiele miesięcy poziomki. W jaki sposób je rozmnażać, jakie wybrać miejsce dla nich najlepsze, kiedy będą długo owocować? Nie jest łatwo stworzyć na małej powierzchni leśn...
Czytaj dalej
Afrodyzjak, składnik przyprawy, dodatek do kawy, herbaty, a nawet leczniczy peeling - oto wszechstronny imbir. Co najważniejsze, należy do gatunków rozgrzewających, stąd taka jego popularność szczególn...
Czytaj dalej
Rumiankowa herbatka, ziółka, rumiankowy krem pod oczy, szampon i maseczka na twarz. Polskie zioło - warto poznać je bliżej. Może w stanie naturalnym, z czystej łąki czy ogrodu da nam więcej benefitów n...
Czytaj dalej
Facelia błękitna - gdy pierwszy raz ją zobaczyłam, pomyślałam o chwaście. Niby kwiatek, bo niby kwitnie, ale jakoś w za dużym zagęszczeniu, żeby uznać jej elegancję i jakość. Tymczasem bardzo się pomyl...
Czytaj dalej
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego miód wrzosowy tak rzadko występuje w sprzedaży i jest dużo droższy niż lipowy czy wielokwiatowy? To proste - cenne wrzosy nie są uprawiane masowo w Polsce, chociaż...
Czytaj dalej
Owoce liany - rośliny, którą zwyczajowo nazywamy wanilią - są zielone, długie i płaskie. Żeby nadawały się do spożycia należy je zebrać jeszcze przed dojrzewaniem, sparzyć i wysuszyć na słońcu. Tego w ...
Czytaj dalej
Avocado rośnie wysoko na drzewie i przypomina pomarańcze, tylko zielone. Dojrzewa w połowie września, ale można zebrać owoce wcześniej i długo przechowywać w chłodnej temperaturze. Smak specyficzny - n...
Czytaj dalej